Készíts növényfuttatót otthonra!

Egy idő után nincs mese, hiszen a kúszó és futó növényeknek szükségük van egy kis támasztékra, ha egyszer növekedésnek indulnak.
Készíts növényfuttatót otthonra!

Sok esetben pár hét alatt tenni kell valamit, hiszen enélkül képtelenek a fejlődésre. Egy jól megalkotott futtató azonban remek megoldás, hiszen nemcsak hasznos, de még jól is mutat, így a közvetlen környezetünk, kertünk kiemelkedő eleme lehet.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni a készítés során, valamint kitérünk arra, hogy hol vásárolj hozzá spiroid kötelet.

Hogyan kezdjünk neki?

Mielőtt barkácsolni kezdenénk, mindenképpen vegyünk figyelembe néhány szempontot. Mindenekelőtt nem árt tisztázni, hogy milyen növényről van szó, hiszen nem mindegyik ugyanúgy fut vagy kúszik, egyes fajták súlya pedig viszonylag nagy is lehet, így erősebb támasztékra lehet szükség. Nem mindegy az sem, hogy mekkorára nő, mekkora helyet kell neki hagyni, amikor végre eléri a teljes hosszát. Legyen szó zöldségről, vagy éppen színes virágról, évelőről, esetleg egynyári növényről, mindegyik szebbé teszi az udvart, így nem árt róla megfelelően gondoskodni.

A magasra növő kúszónövények minden esetben nagyobb futtatót igényelnek, ezekhez nem árt erős anyagot használni. A stabil felépítés miatt jó megoldás lehet a spiroid kötél, amely könnyen elbírja a kifejlett virág súlyát. A kisebb fajtáknak, mint a karósbab, bőven elegendő egy kisebb rácsos vagy drótfonatból készült támaszték, amire felfuthatnak és fejlődhetnek.

Tényleg fontos az esztétikum?

Persze, hiszen onnantól a növényt már úgy csodálhatjuk, hogy az általunk készített futtatóra kúszik fel. Törekedjünk arra, hogy a kész futtató esztétikus és mutatós legyen. Jó pont, ha maradék anyagokból sikerül összeállítani egy mutatós növényfuttatót. Ehhez nem kell más, mint pár faanyag, szögek, kalapács, esetleg fúró és csavar. A legtöbb esetben egy-két óra alatt véghez lehet vinni a dolgot és se nagy zajjal, se nagy kosszal nem jár. Hölgyek is bármikor nekifoghatnak, hiszen egyáltalán nem nehéz mutatványról van szó. Tartsuk szem előtt azonban, hogy a futtató stílusa illeszkedjen a már meglévő környezethez. Ha tehát sok a természetes anyag, mint a fa, akkor lehetőleg a futtató is ebből az anyagból készüljön.

Miből készülhet?

Van otthon egy leselejtezett biciklikerék? Ezt felakasztva és kötelet futtatva rá, remek választás a babok számára. Az egyedi támaszték nemcsak mutatós, de még maradék anyagot is felhasználunk ahhoz, hogy a zöldséges még szebben fessen.

Másik lehetőség, hogy egy régi ruhaakasztót újrafestünk és felhasználjuk egy cserép virág mellett, amelynek támasztékra lehet szükséges. Nemcsak könnyen megvalósítható, de így az összhatás még mutatós és egyedi is lesz.

Összegezve

Növényfuttató házilag saját anyagból? Lehetséges! Pár kiegészítő, kötél segítségével könnyedén megvalósítható, ráadásul még jól is néz ki.

Kapcsolódó cikkek

Napjaink trendi megoldásai a fürdőszobákban

Napjaink trendi megoldásai a fürdőszobákban

A trendek irányt mutatnak, keresd a legjobbat magadnak! A Wellis fürdőszobai kellékek széles kínálata követi a divatot, fürdőszobádba válassz különleges formavilágot!

Játékos fogyás? Ugrálj trambulinon!

Játékos fogyás? Ugrálj trambulinon!

Élvezetesen is lehet súlyt csökkenteni.

Öt tipp kiskutya tanításához

Öt tipp kiskutya tanításához

A kiskutya boldog és egészséges tartása alapvető fontosságú az otthonod és a családod jóléte szempontjából.