Mi a leukémia? Az adód 1 százalék felajánlása életeket menthet!

A leukémia a rák egyik legsúlyosabb formája. A leukémiának többféle típusa létezik, és az embereket koruktól, nemüktől és általános egészségi állapotuktól függően különbözőképpen érinthetik. Egy dolog azonban biztos életveszélyes lehet, ha nem ismerik fel és nem kezelik időben. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a betegség jeleivel és tüneteivel, hogy segíthessünk azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá - különösen a gyermekeknek.
Mi a leukémia? Az adód 1 százalék felajánlása életeket menthet 2023-ban is!

Mi okozza a leukémiát?

A leukémia akkor alakul ki, amikor a csontvelőben kóros vérsejtek képződnek és kontrollálatlanul szaporodnak. Ezek az abnormális sejtek ezután a test más részeibe, többek között a nyirokcsomókba, a lépbe, a májba és az agyba hatolnak be. Az orvosok nem tudják pontosan, hogy mi okozza a leukémiát.

A leukémia tünetei

Sok esetben megegyeznek más betegségek jeleivel, ezért nem olyan könnyű a korai szakaszban felismerni. A gyakori tünetek közé tartozik a kellő mennyiségű alvás mellett is fellépő extrém fáradékonyság. Tartós láz vagy éjszakai izzadás, gyakori fertőzések, duzzadt nyirokcsomók, étvágytalanság vagy fogyás, valamint a megnagyobbodott szervek, például a máj vagy a lép miatt fellépő hasi fájdalom vagy teltségérzet. További tünetek lehetnek a csontfájdalom, könnyű véraláfutás vagy vérzés, ízületi fájdalom vagy duzzanat és légszomj.

A leukémia ijesztő diagnózis lehet, de fontos megjegyezni, hogy megfelelő kezeléssel és gondozással gyakran (70-80%-ban) gyógyítható.

Hogyan kezelik a leukémiát?

A leukémia kezelése az életkortól és a személy általános egészségi állapotától függ, de magában foglalhat kemoterápiát vagy sugárterápiát a kóros sejtek elpusztítására, illetve műtétet azok eltávolítására a szervezetből. Csontvelő átültetést is alkalmaznak a sérült csontvelő egészséges csontvelővel való pótlására. A leukémia egyes típusai esetében őssejt-transzplantáció is rendelkezésre áll. Bizonyos esetekben a leukémia pusztán gyógyszeres kezeléssel is kordában tartható, ha a leukémia nem túl előrehaladott.

Leukémiás gyermekek

A gyermekek daganatos megbetegedései közül a leukémia a leggyakoribb. Minden életkorban nehéz szembenézni ezzel a betegséggel, de talán a gyermekeknek és családjának van a legnehezebb dolguk a diagnózis hallatán Fontos tehát a segítség mind lelki, mind anyagi téren.

A Gyermekleukémia Alapítvány egy nonprofit szervezet, mely a leukémiában szenvedő gyermekek és családok megsegítését tűzte ki célul. Megbízható, támogató munkájukra már 2003-óta lehet számítani.

Segítségük révén lelki, anyagi és érzelmi támogatást nyújtanak az érintetteknek és családjuknak. Hosszas kórházi kezelésekre, utógondozásra kell számítani a betegeknek, ez érzelmileg, fizikailag és anyagilag is nagy terhet ró a családokra. A közvetlen segítségen túl, még térítésmentes nyári táborokat is biztosítanak a gyógyuló gyerekek és testvéreik számára.

Rendszeresen támogatják a magyarországi kórházak gyermekonkológiai osztályait különféle orvostechnikai beszerzésével valamit gyógyszerek támogatásával. Áldozatos munkájukhoz azonban újra és újra pénzforrásra van szükség.

Legyél részese a leukémiás gyermekek gyógyulásának!

Nem számít, milyen kicsi a hozzájárulásod, az adó 1 százalék felajánlása hatalmas változást jelenthet azok számára, akik nap, mint nap küzdenek a leukémia ellen. Most minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy közösségként összefogjunk annak érdekében, hogy a betegség legyengítő hatásaitól szenvedő kis betegeknek amennyire csak lehet, segítsük a leukémiával szembeni küzdelmüket!

Kapcsolódó cikkek

Az aktivitás nagyon fontos - a rendszeres mozgás elősegíti a testi és a lelki egészséget is

Az aktivitás nagyon fontos

A fizikai aktivitás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nagyon lényeges, hogy rendszeresen mozogjunk, hiszen így számtalan betegség elkerülhet bennünket.

A fiatalos bőr titka - a bőr öregedését előidéző tényezők

A fiatalos bőr titka

A bőrünk már 20 éves korunk az öregedés jeleit mutatja. Azonban egyes tényezők is felgyorsíthatják a bőr öregedési folyamatait. A cikkből kiderül, hogy melyek ezek a tényezők és hatások.

Mi a leukémia? Az adód 1 százalék felajánlása életeket menthet 2023-ban is!

Mi a leukémia? Az adód 1 százalék felajánlása életeket menthet!

A leukémia a rák egyik legsúlyosabb formája. A leukémiának többféle típusa létezik, és az embereket koruktól, nemüktől és általános egészségi állapotuktól függően különbözőképpen érinthetik.