Autó eladás menete

Az autó eladása nem csupán a jármű átadásáról szól, hanem egy összetett folyamat, amely számos adminisztratív és gyakorlati lépést igényel.
Autó eladás menete

Fontos, hogy tisztában legyünk az eladási folyamat minden egyes lépésével annak érdekében, hogy gördülékenyen és sikeresen lebonyolíthassuk az ügyletet.

Az adatok pontos feltüntetése

A jármű típusa, kora és futástörténete olyan alapinformációk, melyeket minden hirdetésben kötelező megadni. Több információ megadása, mint a rendszám és alvázszám bizalmat kelthet az érdeklődőkben, mivel így lehetőségük van lekérdezni a gépjárművet, mellyel információ birtokába kerülhetnek. Ha az alvázszámot nem adtad meg, akkor is érdemes minden olyan információt feltüntetni, amit annak lekérdezéséből megtudható.

Részletes leírás az állapotról

Egy részletes leírás rengeteg felesleges telefonhívástól mentheti meg az embert. Ne hallgass el hibákat vagy sérüléseket, hiszen ezzel csak a saját életedet nehezíted meg. Célszerű egy szakszervízben átvizsgáltatni az autót eladás előtt, így nem csak tisztában leszel az autód pontos állapotával, hanem ha a gépjármű eladása utáni meghibásodás esetén sokkal nehezebb kártérítést követelnie a vevőnek.

Jó minőségű fotók

Egy sikeres hirdetés alapfeltétele, hogy jó minőségű képeket készítsünk az autóról, hiszen ezek ragadják meg először az ember tekintetét. Egy okostelefon erre alkalmas, azonban figyelj a megvilágításra és arra, hogy ne legyen elmosódott a kép. Több szögből készíts fotókat, kívül-belül és az esetleges hibákról is.

Személyes megtekintés

A következő lépés egy személyes találkozó, ahol a potenciális vevő megnézheti és kipróbálhatja a járművet, azonban körültekintőnek kell lenni, mivel sok csaló próbálkozik. Mindig kísérővel érkezz és szervezd egy nyilvános parkolóba. Ha nem szeretnél a hirdetés folyamatával járó teendőkkel foglalkozni, tájékozódj a Hyundai autók felvásárlásáról.

Miket kell átadni a leendő tulajdonosnak?

2 példányban az adás-vételi szerződést, a jármű törzskönyvét, forgalmi engedélyét és kulcsait, valamint, a szervizkönyvét is. Az adás-vételit hivatalosan előre is ki lehet tölteni, azonban célszerű az eladáskor. Lényeges, hogy mindkét fél legyen figyelmes, hiszen egy-egy szám elírása rengeteg problémával járhat a későbbiekben. Fontos órára és percre pontosan rögzíteni az átvétel időpontját, hiszen, ha a vevő már hazaúton közlekedési szabálysértést követ el, az eladónak csak egy pontosan kitöltött szerződés birtokában van esélye arra, hogy tisztázza magát.

Eladás utáni teendők

Az üzlet megkötését követően nincs minden elintézve, az adás-vételi szerződést 8 napon belül be kell mutatni egy Kormányablakban, így mentesül a gépjárműadó fizetése alól és lesz véglegesítve a tulajdonváltás. A biztosítónak szintén jelezni kell az eladás tényét, amely így visszafizeti az esetlegesen előre befizetett biztosítási díj fennálló részét.

Összegezve, az autó eladása egy összetett folyamat, amely számos lépést igényel a hirdetéstől kezdve egészen a tulajdonosváltás bejelentéséig. A lépésekről való részletes tájékozódás és azok pontos végrehajtása elengedhetetlen annak érdekében, hogy sikeresen és problémamentesen záruljon az eladás.

Kapcsolódó cikkek

Bacardi - „Vidd haza a bárt!”

Bacardi – „Vidd haza a bárt!”

A Bacardi-dinasztia a pandémia alatt is megtalálta a fogyasztóhoz való elérés útját.

Online tanfolyamok – mutatjuk a lehetőségeket

Online tanfolyamok – mutatjuk a lehetőségeket

A Minerva 90 Felsőoktatási és Tanfolyamszervező Kft. online tanfolyamokat indít.

Így születtek a jó ötletek

Aha-pillanatok alapítók életében

Így keletkeztek a népszerű startupok.