Fiatal magyar focisták - mutatjuk, kire érdemes figyelni

Sok minden befolyásolhatja azt, hogy egy labdarúgó kipróbálja-e az idegenlégióskodást, de általában ha egy magyar labdarúgó külföldi csapathoz igazol, az pozitív kicsengést kap a köztudatban és a szakmában egyaránt.
Fiatal magyar focisták - mutatjuk, kire érdemes figyelni

A magyar labdarúgók között ebben a kategóriában magasan az 1995/96-ban született korosztály vezet. Hozzá kell tenni, hogy rengetek olyan labdarúgó van, aki vagy már nem, vagy még nem játszik külföldön, de jelenleg ez a helyzet.

Ezt megvizsgálva akár arra a következtetésre is juthatunk, hogy az Akadémiákon felnövő nemzedék legtehetségesebb korosztályáról van szó, amely a válogatott szempontjából nem hangzik rosszul. Természetesen ezek közül a 24-25 éves labdarúgók közül többen már alapemberei a válogatottnak, de legalábbis legtöbben többszörös válogatottnak mondhatják magukat, nézzük, kikről van szó.

A 95/96-os korosztályból jelenleg ketten futballoznak az angol másodosztályban, a válogatott kulcsembere Nagy Ádám a Bristol City csapatát erősíti, őt senkinek sem kell bemutatni, 24 éves korára már 36-szor lépett pályára a magyar válogatottban. A szintén Olaszországban is megforduló Balogh Norbert a Hull City csapatában játszik jelenleg, a debütálás már megvolt, de egyenlőre nem sikerült megvetnie a lábát a klubcsapataiban, de a potenciál benne van a technikás játékosban.

Szintén ketten játszanak a szlovák első osztályban, a DAC csapatában, ahol Vida Máté és Kalmár Zsolt is alapembernek számít, kettejük közül Kalmár számít tapasztaltabbnak a válogatottban, aki 16-szor ölthette magára eddig a címeres mezt, Vidának egyenlőre 6 mérkőzés jutott. A DAC-ot 106 mérkőzés után otthagyó Vida Kristopher karrierjét is érdemes követni, a játékos Lengyelországra cserélte le Szlovákiát és a lengyel bajnokság második helyén tanyázó Piast Gliwicébe igazolt, viszont Vida még nem kapott lehetőséget a válogatottban, de ami késik, nem múlik.

Érdemes megemlíteni még Szántó Tamást, aki Sopronban született, de nagyon fiatalon már a Rapid Wien csapatába igazolt, ahol 2016 óta tagja a felnőtt keretnek. A középpályásnak az U17-es, az U18-as és az U21-es válogatottban is van mérkőzése. Egy érdekes tény, hogy sem Vida Kristophernek, sem Szántónak nincs még mérkőzése a magyar élvonalban. Kecskés Tamás is korán külföldre került, de őt az Atalanta kétszer is kölcsönadta az Újpestnek, ahol 31-szer pályára lépett az NB 1-ben. Majd két év lengyelországi kitérő után került a Svájcba a Lugano csapatához, ahol idén az Európa Ligába is pályára lépett. Nem ő az egyedüli magyar a csapatnál, hiszen Holender Filip is ott játszik, a télen a Ferencvárosba hazatérő Vécsei Bálint pedig több mint 3 évet húzott le a klubnál. Kecskés is végigjárta az összes korosztályos válogatottat, a felnőttek között még várnia kell a bemutatkozásra.

A külföldön játszó magyarok közül, ennek a korosztálynak az utolsó tagja van a legmesszebb az országtól, Sallói Dániel 2016 óta játszik a Sporting Kansas City csapatában. Sallóinak is volt újpesti kitérője, de gyorsan visszahúzta a szíve Kansasbe, ahol tovább fejlődhet, hogy később a válogatott alapembere lehessen. Az U21-es válogatott Sallóinak is megvolt, a „nagyok” között még vár a bemutatkozásra.

Kapcsolódó cikkek

Legtöbb Bajnokok Ligája gól

Legtöbb gól egy Bajnokok Ligája idényben

Megnéztük minden idők legtöbb gólt szerző BL csapatait.

Érdekességek Európa futballjáról

Érdekességek az európai labdarúgó bajnokságokból

Körülnéztünk Európa minden pontvadászatában és megvizsgáltuk, mely bajnokságokba játszik a legtöbb légiós, hol mennyi az átlagéletkor és egyéb további érdekességeket is összegyűjtöttünk.

Legértékesebb tizenegy Magyarországon

Legértékesebb XI az NB 1-ben

Nem meglepő, hogy a magyar elsőosztály legértékesebb tizenegyébe két csapat ad csak játékosokat, mivel az utóbbi évekbe egyértelműen az FTC és a Videoton uralja a magyar futballt. A kezdőtizenegybe mindössze két magyar játékos fért be.