Így tekerd magad egészségesebbé

Városi bicikli vásárlása megtérülő beruházás. Jótékony hatása egészségügyi, szociális, társadalmi és gazdasági téren is megmutatkozik.
Így tekerd magad egészségesebbé

Közlekedj kerékpárral! Egyre többen választják alternatív közlekedési eszközként a megnövekedett városi forgalom és az egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt. Mehetünk vele dolgozni, ez esetben elkerülhető a városi dugó csúcsidőben. A bevásárlás során is segítségünkre lehet, hiszen nem kell gyalogolnunk, így időt spórolunk meg. A városi biciklire szerelhető tartozékok közül ilyenkor a kosár hasznos és tehermentesítő megoldás lehet. Kerékpáros túrák, kirándulások során együtt lehet a család; miközben jó levegőn vagyunk, és közös élményekkel gazdagodhatunk, a szoros heti beosztás miatt elmaradt sporttevékenység is pótolható. Útközben élvezhetjük a változó táj szépségét, majd a nap végén a jóleső, kellemes fáradtság érzését.

Fontos, hogy illeszkedjen a kerékpár a tulajdonosához! Ülésmagasság és pozíció, váz hosszúsága, teleszkópok, fontos tényezők városi bicikli vásárlása során, ezért érdemes szakember segítségét kérni.

A kerékpározás jótékony hatása

Elsősorban rekreációs eszközként említeném, hiszen a rekreáció nem csupán a szabadidő hasznos eltöltését jelenti, hanem preventív hatása is fontos. A kerékpározás által fittebbek leszünk, a mozgás során rekreálódunk, felfrissülünk. A mozgás öröm! Stressz levezetés szempontjából is jó döntés egy városi bicikli vásárlása, mely használata során, útközben élményekkel gazdagodhatunk, és maga a mozgás is sok szervünkre fejti ki jótékony hatását. A kerékpározás aerob mozgásforma, ugyan az a folyamatos, dinamikus mozdulatsor ismétlődik. Ennek köszönhetően remekül edzi a szívet és a keringési rendszert. Dolgozni kell a szívnek, ezért a pulzus, a vérnyomás és a légzésszám egyaránt megemelkedik, azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el a sejtekhez, élénkül a vérkeringés.

Rendszeres használata során javul szervezetünk fizikai teljesítőképessége, és jótékonyan hat a keringésre. A szobakerékpár, mint vizsgálati eszköz nem véletlen szerepel a kardiológiai terheléses vizsgálatokon. Egy bárki számára elérhető sport, amelyet könnyű mozgathatóság, egyszerű alkalmazhatóság és a terhelés szempontjából szabályozhatóság jellemez. Kardiovaszkuláris hatáson kívül zsírégető hatása is van, és segítségével megelőzhető az elhízás. A mozgás szervrendszerre is kifejti hatását, hiszen az ízületeket kevésbé terheli, és az izomtónus is szépen fejlődik általa (vérbőség okán).

A kerékpározás környezetre gyakorolt hatása

A kerékpározás nem csupán sport, hanem életforma. Újra felfedezték a szervezetünkre, pénztárcánkra, környezetünkre és a társadalomra gyakorolt jótékony hatását. Rekreációs eszközként már írtunk róla, viszont fontos megemlíteni, hogy minden más közlekedési eszközhöz képest a legolcsóbb választás. Egyszerű kiszámolni, hogy napi, heti, havi és éves szinten mennyit spórolhatunk, ha kerékpárra ülünk, és úgy közlekedünk. Egy városi bicikli vásárlása által nemcsak egészségünk, hanem a fenntartható környezet érdekében is sokat tehetünk.

Elmondhatjuk, hogy a kerékpározás jótékony hatása szociológiai, társadalmi, közegészségügyi és gazdasági téren egyaránt megmutatkozik. Együtt lenni, egészségesen élni, takarékosan közlekedni, és nem szennyezni a levegőt, mind-mind önmagában is remek dolog! De érdemes még azt is megemlíteni, hogy egy városi bicikli vásárlásával többször is pozitív hatással lehetünk környezetünkre: először azért, mert előállításához kevés nyersanyagra (acél, alumínium) van szükség, valamint azért, mert élettartama alatt – ami lehet 10-15 év, de vannak akár 50 éves guruló kerékpárok is – szinte alig szorul alkatrész cserére. És végül akkor is segít a környezeten a kerékpár, amikor kikerül a forgalomból, hiszen majdnem teljes mértékben újrahasznosítható.


Összegzés

A kerékpározás során nem használunk fosszilis üzemanyagot, és nem termelünk szmogot. Gazdaságilag megtérülő beruházás, sok költséget megspórolhatunk általa. Használata során nem keletkezik hulladék, mert szinte minden alkatrésze újrahasznosítható. Kiváló rekreációs eszközként egészségmegőrző és egészségjavító szerepe is említésre méltó, remekül edzi a szívet és a keringési rendszert, valamint megelőzhető vele az elhízás.

Kapcsolódó cikkek

Így tekerd magad egészségesebbé

Így tekerd magad egészségesebbé

Városi bicikli vásárlása megtérülő beruházás. Jótékony hatása egészségügyi, szociális, társadalmi és gazdasági téren is megmutatkozik.

Legértékesebb tizenegy Magyarországon

Legértékesebb XI az NB 1-ben

Nem meglepő, hogy a magyar elsőosztály legértékesebb tizenegyébe két csapat ad csak játékosokat, mivel az utóbbi évekbe egyértelműen az FTC és a Videoton uralja a magyar futballt. A kezdőtizenegybe mindössze két magyar játékos fért be.

Kezdő SUP-os vagy? Így válassz SUP deszkát!

Kezdő SUP-os vagy? Így válassz SUP deszkát!

Bárkiből lehet SUPersztár, ugyanis soha nincsen késő belecsobbanni a vízi sportolás élménytengerébe.