Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Amikor új laptop vásárlására kerül sor, akkor szinte biztosan felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb választás a HDD, vagy az SSD. Erre azonban a válasz közel sem fekete- vagy fehér. Ezért az alábbiakban összeszedtük a lényeges tudnivalókat erről a két fő merevlemez típusról.
Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Amit a HDD-ről tudni érdemes

A HDD, vagyis hard drive disk, a hagyományos megoldásnak tekinthetők a merevlemezek piacán. Ezek a típusok gyorsan forgó mágneslemezeken tárolják az adatokat, és bár régóta hallani, hogy már elavult technológiának számít, de még jó ideig velünk lehetnek a mindennapokban is.

A tárolható adatok mennyiségét tekintve ma már 14 terabájtos kapacitású meghajtók is elérhetők, míg a laptopokban használatos megoldásokban az 5 terabájt számít csúcskapacitásnak. Ez egyébként több mint a kétszerese a legnagyobb SSD-ének.

Természetesen a nagy kapacitású HDD-k ára magasnak mondható, de ha a Gb/Ft mutatót vizsgáljuk, akkor kedvező választásnak tekinthetők. Ez még annak fényében is meggyőző érv lehet a vásárlás mellett, hogy a mozgó, mechanikus alkatrészek ellenére ha nem is számottevően de kicsit megbízhatatlanak, illetve egy leejtés esetén tönkre is mehetnek.

A HDD-k esetében a legnagyobb hátrányként egyébként a gyengébb teljesítmény szokták felemlegetni. Ennek oka, hogy még a legjobb merevlemezek is csupán maximum 200 megabájt/s-os sebességgel képesek írni vagy olvasni a fájlokat, ami SSD-kkel szemben komoly hátrány. Emiatt mondják azt is, hogy a HDD-k az akkumulátort is jobban igénybe veszik, hiszen lassabban dolgoznak, illetve a mozgó alkatrészeket is el kell látni energiával. Ezért lehet célravezető például egy régebbi laptop esetében az ASUS akkumulátor webshopból történő rendelés helyett egy esetleges SSD-re váltáson is elgondolkodni.

A HDD előnyei

Alapjában véve a HDD merevlemez típus előnyeit az alábbi pontokban fogalmazhatjuk meg:

· Nagy kapacitásúak

· Alacsony gigabájtonkénti ár

· Megbízhatóak (bár nem annyira mint az SSD-k)

A HDD hátránya

Természetesen ahogy említettük a HDD-k esetében bizony kompromisszumot kell kötni bizonyos téren. Ezek a hátrányos tényezők esetében az, hogy:

· Lassabbak, mint az SSD-k

· Működésük zajos lehet

· Leejtéskor adatvesztés következhet be

Amit az SSD-ről tudni érdemes

Manapság már jóval kedvezőbb áron vásárolhatók meg az SSD-k, mint a technológia megjelenésekor, de összehasonlítva még mindig drágábbak, mint a merevlemezek. Természetesen a magasabb árnak oka is van, amiket jelentős előnyök képében tapasztalhatunk meg. Többek között nincsenek mozgó alkatrészek, emiatt az SSD-k csendesek és kevésbé hajlamosak a fizikai hatások miatti adatvesztésre, Ezen felül pedig sokkal nagyobb sebességet kínálnak, mint a merevlemez-meghajtók. A SATA felületet használó SSD olvasási és írási sebessége eléri ugyanis az 550 megabájt/s-ot. Emiatt érezhetjük azt, hogy az SSD-vel felszerelt gépek szinte szárnyalnak a merevlemezzel ellátott gépekhez képest. Jól példázza a sebességbeli különbséget, hogy ha egy operációs rendszert egy SSD-re telepítenek, a számítógép 15 másodperc alatt képes elindulni, míg a hagyományos merevlemezzel ellátott PC esetében ez 30-40 másodpercig (régebbi eszköz esetén sokkal tovább) is eltarthat.

Az SSD-kkel kapcsolatosan azonban érdemes megjegyezni, hogy merevlemezekénél alacsonyabb kapacitással elérhetők. Ráadásul tartósságuk is elmarad a hagyományos merevlemezekhez képest.

Az SSD előnyei

A solid state drive-ok esetében az előnyök tehát a mindennapi használat során mutatkozhatnak meg igazán az alábbiak terén:

· Kiemelkedő teljesítmény

· Csendes működés

· Kevésbé sérülékenyek, mint a merevlemezek

· Alacsonyabb energiafogyasztás

Az SSD hátrányai

AZ SSD-k esetében azonban bár a fentiek csábító dolgok lehetnek, pár negatívumot is érdemes feljegyezni, mint a:

· Korlátozott kapacitás

· Magas ár

Összegezve:

Alapjában véve tehát mindkét merevlemez típusnak megvan a maga előnyös oldala és persze hátrányaik is adódnak. Ezért érdemes vásárlás előtt alaposan megfontolni, hogy milyen célra is kell majd nekünk egy merevlemez.

Kapcsolódó cikkek

Miért sárgulhat be a laptop és a telefon töltője?

Miért sárgulhat be a laptop és a telefontöltője?

Vajon, hogyan és miért fordulhat elő, hogy a laptop és a telefon töltője besárgul? Mi ennek az oka és mit tehetünk az ügy érdekében? Most kiderül!

Milyen VR szemüveget válasszunk hobbicélú használatra?

Milyen VR szemüveget válasszunk hobbicélú használatra?

A virtuális valóság technológiája a közelmúlt évtizedeiben hatalmas léptekben fejlődött.

Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Most azzal foglalkozunk részletesebben, hogy melyik a jobb választás a HDD vagy az SSD és melyik milyen előnyöket, hátrányokat tartogathat.