Miért sárgulhat be a laptop és a telefontöltője?

Vajon, hogyan és miért fordulhat elő, hogy a laptop és a telefon töltője besárgul? Mi ennek az oka és mit tehetünk az ügy érdekében? Most kiderül!
Miért sárgulhat be a laptop és a telefon töltője?

Napjainkban már mindenkinek van telefonja, sőt lassan már laptopja is, amelyekhez töltők tartoznak a folyamatos működés érdekében. Hosszabb használat után a fehér színű vezetékek színe megváltozik, csúnya sárgás árnyalatúvá válik. Ebben az esetben ha ilyet tapasztalunk a kiegészítőknek menniük kell. Még a szakértők is ezt javasolják.

Nem nehéz ma már beszerezni a telefon vagy az univerzális laptop töltőt, akár a webáruházakból is megrendelhetőek és pár napon belül már használhatjuk is az új töltőnket. Bár ebből a kiegészítőből sosem lehet elég, könnyű elveszíteni vagy elhagyni, ezért nem árt, ha van több is belőlük otthon. Utazáskor, nyaraláskor is jó, ha többet viszünk belőlük, hiszen a telefonunk nélkül ma már nem nagyon tudunk létezni, de a laptopunk is fontos felszerelésünk lehet ha elutazunk. Bár napjainkban már léteznek vezeték nélküli töltők is, mégiscsak a legtöbb töltő még vezetékkel működik.

Mit jelent ha besárgul a töltő?

Amikor ezek a töltők besárgulnak, ez egy veszélyes jelenség miatt alakul ki, mégpedig a hő miatt. Miután a vezetékeken belül a feszültségmentesítés nem megfelelő, a vezetékeken belül kikopnak a kábelek, ez pedig növeli az ellenállást és a hőt termel, amitől a vezetékek ezeken a pontokon megsárgulnak. A telefontöltők sárgulása általában a műanyagban található égésgátló bróm oxidációjának eredménye lehet, amelyet az oxigén és az UV fény okoz. Egy ilyen helyzet elhanyagolása túlmelegedéshez és az ellenállás további növekedésével akár a vezeték elfüstöléséhez, vagy akár a kigyulladásához is vezethet. Éppen ezért a vezetékeket a lehető leggyorsabban ki kell cserélni.

Megelőzhető-e ez a helyzet?

Bizonyos határon belül tudunk tenni azért, hogy minél később következzen be a vezetékek besárgulása, vigyázni kell rájuk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy óvatosan húzzuk ki a vezetéket a töltőből, nem rántjuk ki az aljzatból. De a réz szálaknak sem tesz jót ha használat után egyből összetekerjük vagy feltekerjük, mert az ekkor még felhevült huzalok feltekerésük során roncsolódhatnak, ez is élettartam csökkenést okozhat. Jó ha nem fogdossuk össze koszos kézzel, nem mártjuk bele semmibe ami elszínezheti a vezetékeket.

A telefontöltők zárt rendszeren belül szállítják az elektromos áramot, ám ha megsérül a vezeték és nem kellően zárt a rendszer, a telefon használókat áramütés is érheti, ami még kórházi ellátást is szükségessé tehet. Éppen ezért oda kell figyelni erre a jelenségre és a megfelelő időben újat kell beszerezni biztonságunk érdekében.

Összegezve

Amennyiben a telefon vagy laptop töltő sárgulását vesszük észre lehetőség szerint szerezzünk be belőle újat, kizárva így annak a lehetőségét, hogy áramütést okozzanak. Nem szabad megvárni, hogy túlmelegedjen vagy kigyulladjon a megsárgult vezeték.

Kapcsolódó cikkek

Miért sárgulhat be a laptop és a telefon töltője?

Miért sárgulhat be a laptop és a telefontöltője?

Vajon, hogyan és miért fordulhat elő, hogy a laptop és a telefon töltője besárgul? Mi ennek az oka és mit tehetünk az ügy érdekében? Most kiderül!

Milyen VR szemüveget válasszunk hobbicélú használatra?

Milyen VR szemüveget válasszunk hobbicélú használatra?

A virtuális valóság technológiája a közelmúlt évtizedeiben hatalmas léptekben fejlődött.

Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Most azzal foglalkozunk részletesebben, hogy melyik a jobb választás a HDD vagy az SSD és melyik milyen előnyöket, hátrányokat tartogathat.