Miért fontos a fogkő eltüntetése?

A megfelelő szájápolási rutin kiemelkedő szerepet játszik a fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzése érdekében.
Miért fontos a fogkő eltüntetése?

A száj egészsége szempontjából kulcsfontosságú a napi többszöri fogmosás, a szájvíz és a fogselyem használata, de sok esetben még ezek sem elég hatékonyak a fogkő és a lepedék ellen. Ezért is elengedhetetlen a professzionális fogtisztítás, amely mindenképpen szakorvos feladata.

A fogkő eltávolításának fontossága – Mikor és hogyan képződik fogkő?

Fogkőlerakódás akkor képződik, ha a fogak felszínéről nem távolítják el teljesen a lepedékképződést. A nyálban lévő ásványi anyagok összekeverednek a lepedékkel, majd kristályok jönnek létre, amelyek fogkővé keményednek. Ennek következményeként a szájüregi baktériumok is felhalmozódnak, átterjednek az ínyre, gyulladást okozva. Ínygyulladás alakul ki, ami ha kezeletlen marad, a fogak elvesztésével is járhat. A fogkő eltávolítása más szempontok miatt is lényeges.

A fogkő rossz leheletet és ínygyulladást is okoz?

A plakk és a fogkő felhalmozódása ronthatja a szájüreg egészségét és annak állapotát. Éppen ezért a rendszeres fogászati ellenőrzés és az ennek keretében végzet fogtisztítás hatékony megelőző intézkedés lehet. A fogkő eltávolítás megelőzheti a bakteriális fertőzések kialakulását és ezzel sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

Az alapos fogtisztítás a fogínygyulladást vissza is fordíthatja és megakadályozhatja a fogágybetegség súlyosbodását.

A fogakon keletkezett plakk, fogkő nem pusztán esztétikai problémákat okoz, hiszen a makacs fogkő rossz lehelet kialakulásához vezethet. A professzionális fogkő eltávolítással azonban ez a kényelmetlen és kellemetlen probléma is megoldódik.

Megéri leszedetni a fogkövet?

A professzionális fogkő eltávolítás nem csupán szép mosollyal és egészséggel ajándékoz meg bennünket, de hosszútávon ki is fizetődik. Hiszen minél inkább odafigyelünk a fogaink egészségére, minél rendszeresebben jelenünk meg fogászati szűrővizsgálaton, annál kisebb lesz az esélye a komplikációk és a súlyosabb fog - és szájüregi betegségek kialakulásának.

A rendszeres fogmosási szokások kialakítása és naponta két-három alkalommal történő alkalmazása, illetve az évenkénti fogászati ellenőrzés tehát nagyon lényeges, hogy megelőzzük a foggal és a fogínnyel kapcsolatos betegségeket.

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos a fogkő eltüntetése?

Miért fontos a fogkő eltüntetése?

A fogkő sokféle szájüregi betegség okozója lehet.